Sosiale media og bedriftsutvikling?

Det å starte bedrift, drive bedrift, og leve et liv som bedriftseier og leder er noe mange i Norge drømmer om.

Målet med denne bloggen er at flest mulig skal få lettere tilgang til relevant informasjon, kunne stille spørsmål, og forhåpentligvis få vettuge svar. Slik håper jeg at vi sammen kan jobbe for en enklere hverdag for alle som lurer på å starte opp, som driver eller som har en drøm om egen bedrift! 

Jeg kan ikke love å svare i detalj på alle spørsmål, men jeg håper diskusjonen kan gå mellom leserne også. Spørsmål og kommentarer tar jeg med meg for å få innspill til hva jeg kan blogge om :-)

Kom med spørsmål, innspill på tema og spre ryktet!

Første utfordring til dere: Hva bør neste ukes tema handle om?

:-D Anne-Lise < Del på Facebook

3 kommentarer

Ingvild

14.feb.2010 kl.18:36

Da lurer jeg på hvordan man jobber for å skaffe seg startkapital? Hvor begynner man, når man har ett konsept man tror på og har lyst å satse på, men ikke kapitalen til å starte opp?

Anne-Lise

14.feb.2010 kl.19:04

Hei Ingvild!

Nå vet jeg ikke hvor langt du har kommet med idéen din, og hvor klart du ser for deg hvor mye startkapital du trenger. Derfor tar jeg en litt steg for steg tilnærming, så får du bare spør mer dersom jeg havner på vidda.

For å få startkapital til et prosjekt, er det to veier å gå... Enten fra egen lomme, eller fra andres... Og ofte blir det en kombinasjon. Uansett er det flere runder en bør gå med økonomien i prosjektet før en satser for fullt. Dette er ofte avgjørende punkt som en bør ha vært innom både før en satser sparepengene, og før en presenterer prosjektet for andre.

Det du må tenke gjennom og forsøke å finne ut litt om er blant annet:

- Hva er dine produkter/tjenester.

- Hvordan/hvor skal disse evt. produseres?

- Hvem tror du kan bli dine kunder.

- Hvor mye tror du de er villige til å betale for dette?

- Hvordan skal du nå kundene? Utsalgsplasser/netthandel osv?

- Har du konkurrenter? Eller noen som tilbyr produkter/tjenester som dine kunder kan velge i stedet for dine, og som dekker omtrent det samme behovet?

- Må du kjøpe inn mye for å bli klar til å starte opp?

- Hvordan skal du markedsføre deg?

- Har du et budsjett?

Dette er typiske "fandens advokat" spørsmål som du bør stille deg selv, og som du kommer til å møte hos de som evt. skal putte penger inn i prosjektet ditt.

Når du har fått en slags oversikt over alt du trenger å kjøpe inn/anskaffe før du starter, og du har gjort deg opp noen meninger om hvordan du kan tjene penger på produktene/tjenestene dine, er du bedre rustet til å gå ut mot de ulike finansieringskildene.

Ofte kan det være lurt å starte med en telefon til kommunen. Mange kommuner har næringskontor, der det er ansatt noen for å svare på ulike spørsmål om næringsfond og andre pengekilder i din kommune. Ofte kreves det en prosjektskisse eller en forretningsplan før du kan søke dem om støtte til prosjektet ditt.

Innovasjon Norge har også ulike støtteordninger til nyetablerere. Det som kan være mest relevant er kanskje Etablererstipend. http://innovasjonnorge.no/Soknader/Soknadsoversikt/Etablererstipend---person/

I tillegg kan den lokale banken kanskje gi deg et tilbud om lån, dersom de tror nok på deg og idéen din.

Uansett bør du gjøre en grundig jobb for å finne ut mest mulig om økonomien i din fremtidige bedrift. Det er ingen eksakt vitenskap, men til mer du finner ut av priser, muligheter og hindringer, jo færre feller kommer du til å gå i den dagen du starter opp.

Begynn å jobbe med en forretningsplan, og lag budsjetter. Dette er ofte nøkkelen dersom du skal overbevise andre om å satse penger på prosjektet ditt, åkkesom hvem det er. Det bør du også gjøre før du satser dine egne sparepenger!

Her er også en god side: http://etablerer.no/

Spør igjen om du syntes dette bare ble svada :-D

Anne-Lise

Marita

15.feb.2010 kl.10:15

Det var mange gode tips å ta med seg ,Anne-Lise. :)

Jeg lurte på hvordan reglene er i forhold til toll ved kjøp av material til produksjon i norge? Kan man eventuellt skrive det av på skatten?

Skriv en ny kommentar

Kategorier

Arkiv

hits